Opiskelijoiden Helsinki

Helsinki onn upea kaupunki, johon on helppo tulla esimerkiksi Pietarista. Matkan voi taittaa bussilla, junalla, lentokoneella tai laivalla ja toisinaan matkoja löytyy erittäin edullisesti. Tämä on varmasti yksi syy siihen miksi juuri Helsinki on niin kovin suosittu kaupunki venäläisten opiskelijoiden keskuudessa. Toisaalta Helsingin suosiota selittää varmasti osaltaan myös se, että suomalainen koulutus on maailmalla, ja Venäjällä, kovin arvostettua ja samalla suomalainen koulutus on laadukkaan koulutuksen maineessa. Suomalaisten peruskoululaisten ja korkeakouluopiskelijoiden menestys ei ole jäänyt maailmalla huomaamatta.

Moni venäläinen opiskelija tietää, että maassamme suoritetut vaihto-opinnot näyttävätk CV:ssa erityisen hyviltä ja parantavat työllistymismahdollisuuksia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Suomessa on mahdollista opiskella englanniksi jopa korkeakoulutasolla, joten suomenkielikään ei ole este opinnoille. Toisaalta osa venäläisistä opiskelijoista tulee Suomeen juurikin kauniin kielemme vuoksi ja siitä syystä, että he puhuvat kotitaustansa vuoksi suomea ja haluavat tätä taitoaan kehittää ja vaalia. Tällaisessa tapauksessa Suomessa opiskelu voikin sisältää aivan uudenlaisia ulottuvuuksia – se saattaa jopa tuntua mahdollisuudelta palata omille juurille.

Käytännön vinkkejä Helsinkiin vaihtoon tuleville opiskelijoille

Helsinki voi olla opiskelijalle melko kallis kaupunki. Muutoinkin erilaiset käytännön asiat saattavat tuntua vierailta. Tämän vuoksi kokosimme tälle sivulle käytännöllisiä vinkkejä, joiden avulla toivomme Helsinkiin asettumisen olevan astetta helpompaa. Tässä vinkkilistamme:

– Opintoihin on mahdollista saada erilaisia tukimuotoja, jotka auttavat Helsingissä asuvaa opiskelijaa tulemaan toimeen – onhan Helsinki aikamoisen kallis kaupunki ja jo pelkästään asuminen on kallista.
– Opiskelija-asunnon löytäminen voi olla haastavaa kaupungissa, joka houkuttelee opiskelijoita ympäri Suomea sekä ulkomailta – kaupungissa toimii opiskelija-asuntoja tarjoava asuntosäätiö, mutta jos et onnistu löytämään asuntoa sieltä, kannattaa harkita myös muuttamista opiskelijakommuuniin vaikkapa yksityiseltä vuokranantajalta vuokrattuun asuntoon.
– Helsinki sijaitsee lähellä Pietaria – nopealla junalla matka taittuu vauhdikkaasti ja mukavasti ja jos olet kotoisin Pietarista voit helposti käydä tapaamassa perhettäsi ja ystäviäsi kotikaupungissasi, jos ikävä pääsee yllättämään kesken vaihdon.
– Helsingistä voi matkustaa Pietariin myös laivalla, minkä lisäksi Tallinna ja Tukholma ovat lyhyiden laivamatkojen päässä Helsingistä ja risteilyt voivatkin tarjota mukavia vaihtoehtoja irtiottoon.
– Suomalaiset opinto-ohjaajat neuvovat mielellään ulkomaalaisia vaihto-opiskelijoita – kysy rohkeasti, jos jokin asia tuntuu vaikealta tai jos et ymmärrä jotakin.
– Suomalaiset osaavat yleisesti hyvin englantia ja englanninkielellä pitäisi pärjätä esimerkiksi virastoissa asioitaessa – tästä huolimatta voi olla hyvä idea opetella edes muutama sana suomea sekä yleisimmin käytettyjä suomenkielisiä fraaseja.
– Helsingistä löytyy runsaasti erilaisia harrastusmahdollisuuksia, joista osa on aivan ilmaisia – esimerkiksi lumisena talvena Helsingissä pääsee hiihtämään.
– Opiskelijakortti kannattaa hankkia julkista liikennettä käytettäessä, koska sillä saa alennusta lippujen hinnoista – myös monet vierailukohteet tarjoavat opiskelijoille alennuksia.
– Monissa museoissa sekä Korkeasaaressa on mahdollista vierailla tiettyinä päivinä täysin ilmaiseksi – nämä voivat olla mukavia hengähdystaukoja, jos opiskelijabudjettisi on kovin pieni, mutta kaipaat tästä huolimatta vaihtelua arkeesi.
– Suomalainen kirjasto on erinomainen – hyödynnä sitä sekä opinnoissasi että vapaa-ajallasi.
– Helsingistä löytyy runsaasti kirpputoreja, joista voi tehdä löytöjä, vaikka eläisitkin pienellä budjetilla.
– Kulttuurishokin piirteitä ei kannata pelästyä, vaan kannattaa heittäytyä rohkeasti tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin sekä suomalaisiin – vaikka suomalaisia kenties pidetäänkin joskus hieman jöröinä ja vaikeasti lähestyttävinä, voit löytää heistä lähemmin heihin tutustuessasi monta hyvää ja luotettavaa ystävää.
– Helsinki on kaunis kaupunkin erityisesti kesällä – lähde tutustumaan kaupungin monipuoliseen tarjontaan ja ota vaihto-opiskelija-ajastasi kaikki irti.
– Jos kaipaat budjettiisi lisäansioita, kannattaa kysellä töitä esimerkiksi pikaruokapaikoista, erilaisista keikkatyötä tarjoavista yrityksistä sekä esimerkiksi lastenhoitoportaaleista.
– Seikkailumieltä on hyvä pakata mukaan roppakaupalla – Helsingin kulttuuri saattaa tuntua samaan aikaan jotenkin tutulta, mutta samalla myös niin kovin vieraalta.