Pietari opiskelijan kaupunkina

Pietari tarjoaa erinomaiset puitteet laadukkaille opinnoille sekä opiskelijan riennoille. Esimerkiksi Pietarin yliopisto on hyvä opinahjo, jossa on mahdollista suorittaa vaihto-opinnot.

Pietarin yliopisto

Pietarin kaupallisen alan yliopisto on rankingien mukaan arvostetuin alansa oppilaitos Itä-Euroopassa. Yliopisto painottaa laskentatoimea, rahoitusta sekä johtamista. Yliopistossa on mahdollista suorittaa esimerkiksi englanninkielinen vaihto-ohjelma, joka sisältää 30 opintopistettä. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto, ellet ole opiskellut venäjää, mutta olet tästä huolimatta kiinnostunut Venäjällä suoritettavista opinnoista.
Jos haluat lähteä vaihtoon Pietariin, tutustu kaupunkiin ja sen historiaan jo etukäteen. Pietarin opinnot vaativat viisumin ja sen saaminen saattaa viedä aikaa, mutta tästäkään ei kannata ottaa turhaa stressiä. Kurssien valitsemista varten on tässä oppilaitoksessa luotu omat internetsoftansa, joiden haltuunotto saattaa olla ulkomaalaiselle opiskelijalle aluksi hieman haastavaa, mutta kyllä sekin onnistuu. Kannattaa tutustua softan käyttöön rauhassa ja pyytää tarvittaessa apua sen käyttöön. Venäläiset opinto-ohjaajat auttavat ulkomaalaisia vaihto-opiskelijoita yleensä erittäin mielellään.Yliopistolla käy runsaasti ulkopuolisia luennoitsijoita, jotka ovat usein erittäin asiantuntevia ja tuovat luentoihin esimerkiksi yritysten näkökulmaa.

Käytännön vinkkejä Pietariin lähteville opiskelijoille

Olemme koonneet tähän listan niistä toimenpiteistä, joita sinun pitäisi tehdä tai joita sinun pitäisi ottaa huomioon valmistautuessa Pietarin opintoihisi:

– Käy lääkärintarkastuksessa ja käännätä lääkärin antama todistus terveydentilastasi venäjäksi.
– Hanki viisumi.
– Muista hankkia viisumia varten virallinen kutsu siitä oppilaitoksesta, johon olet lähdössä opiskelemaan.
– Hanki viisumihakemusta varten HIV-todistus, joka on käännetty venäjäksi.
– Tarvitset viisumianomusta varten kaiken kaikkiaan passin, viisumianomuskaavakkeen täytettynä, yliopistolta saamasi kutsun, todistuksen matkavakuutuksesta joko venäjän- tai englanninkielisenä sekä HIV-todistuksen venäjänkielisenä.
– Kv-palvelut on tarkoitettu auttamaan vaihtoon lähteviä opiskelijoita, joten turvaudu heidän apuunsa aina kun tunnet olevasi epävarma jossakin asiassa.
– Jos aiot asua Pietarissa asuntolassa, saatat tarvita lausunnon keuhkoistasi otetusta röntgenkuvasta joko englannin- tai venäjänkielisenä – mieluiten venäjänkielisenä.
– Varmista budjettisi riittävyys – noin 200 euroa saattaa riittää asumiseen Pietarissa, mutta tässä esiintyy suurta vaihtelua riippuen siitä, millaisissa olosuhteissa haluat asua – myös ruokaan ja muuhun elämiseen pitäisi jäädä rahaa.
– Matka Helsingistä Pietariin maksaa opiskelijalta edullisimmillaan noin 35 euroa – matkan voi taittaa bussilla, junalla, lentokoneella tai laivalla.
– Kannattaa tutustua yliopiston harrastuspiireihin, joista voi löytää kivaa tekemistä ja uusia ystäviä – tarjolla on esimerkiksi teatteria sekä urheilua.
– Kesäisin Pietarissa pääsee myös uimaan, mikä voi olla mukava ja edullinen virkistäytymisvaihtoehto.
– Käytännöt vaihtelevat runsaastikin eri yliopistojen ja jopa eri tiedekuntien välillä, joten kannattaa aina tutustua juuri oman yliopiston ja oman tiedekunnan käytäntöihin.
– Viisumin hakuohjeet löytyvät Venäjän lähetystön ylläpitämiltä verkkosivuilta.
– Passisi pitää olla ehjä hakiessasi viisumia – repaleiseen passiin ei viisumia myönnetä.
– Ota tärkeistä dokumenteistasi kopioita ja ota nämä kopiot matkalle mukaan.
– Huolehdi siitä, että sinulla on kattava matkavakuutus, joka kattaa myös mahdollisen kotiinkuljetuksen tarvittaessa – huolehdi myös siitä, että todistus matkavakuutuksesta on käännetty venäjäksi.
– Monissa paikoissa ei Venäjällä osata juurikaan englantia, joten ainakin venäjänkielen alkeiden hallitseminen on tarpeen.
– Opiskelijakortti on rahanarvoinen etu Pietarin paikallisliikenteessä liikuttaessa.
– Harrastusmahdollisuuksia löytyy kauungista runsaasti – ota niistä rohkeasti selvää ja ota ilo irti vaihto-opiskelija-ajastasi.
– Kulttuurishokin piirteitä ei kannata pelästyä, vaan kannattaa heittäytyä rohkeasti tutustumaan slaavilaiseen kulttuuriin.
– Pietari on kaunis myös arkkitehtonisessa mielessä – lähde tutustumaan kaupungin lukuisiin upeisiin rakennuksiin ja ota vaihto-opiskelija-ajastasi kaikki irti.
– Seikkailumieltä on hyvä pakata mukaan roppakaupalla – Pietarin kulttuuri saattaa tuntua samaan aikaan jotenkin tutulta, mutta samalla myös niin kovin vieraalta.